Tusentals fotavtryck från dinosaurier som flyr i panik

I de rika fossillagren i nordöstra Kina har en plats med ca 3000 fotavtryck från dinosaurier kommit i dagen. Fyndplatsen ligger i närheten av staden Zhucheng i ett område som sägs vara världens största fossilgrav med dinosaurieben.

Fotavtrycken kommer från minst sex olika slags dinosaurier, och varierar i storlek mellan 10 och 80 cm. Alla fotavtrycken pekar åt samma håll. Forskarna tyder detta som en möjlig flyttning, eller som att växtätande dinosaurier flydde i panik från en plötslig attack av rovdinosaurier.

Staden Zhucheng i nordöstra Kina har blivit känd som ”dinosaur city”, då ca 30 fyndplatser med dinosaurie-fossil har grävts fram i området. Forskarna hoppas att den rikliga mängden av dinosaurieben på ett begränsat område ska kunna ge ledtrådar till hur dinosaurierna dog ut.

Tillsammans med de nyupptäckta fotavtrycken vittnar de rika fossilfynden om en översvämningskatastrof av gigantiska mått. Det är inte sista ledtråden till hur dinosaurierna slutgiltigt dog ut, men väl hur väldigt många av en av forntidens mest fascinerande djurgrupper dog. En stor mängd dinosaurier som flyr i panik åt samma håll talar sitt tydliga språk.

Källor: PhysOrg och Biblical Geology

Share
This entry was posted in Kortnytt and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.