”Äldsta” trädklättraren

I Ryssland har forskarna hittat över ett dussin, mycket välbevarade fossila skelett av ett ryggradsdjur. Alla skeletten, tillsammans med flera skallar, låg tillsammans i ett enda stort block av röd lerskiffer. Skeletten var från både vuxna och unga individer. Getmanovi suminia lyder det vetenskapliga namnet.

Av skelettens utseende att döma drar forskarna slutsatsen att djuret levde sitt liv i träden. Det hade exempelvis en gripsvans och fingrar som tycks anpassade att gripa runt grenar. Med en datering på 260 miljoner år ser evolutionsforskarna det halvmeterlånga djuret som den första representanten för trädklättrande ryggradsdjur. (Nu var det inte djuret själv som daterats, utan de klippor där fossilen hittades.) Den tidigare ”äldsta” rekordhållaren av samma slag var 30 miljoner år ”yngre”. Allt enligt evolutionsteorin och den geologiska tidsskalan.

Enligt skapelsetron där de olika sedimentära lagren inte representerar flera miljoner år, utan avsattes i snabb takt under en mycket kort tid, blir trädklättraren i nutida Ryssland betydligt yngre.

Källor: PhysOrg och Proceedings of the Royal Society

Share
This entry was posted in Kortnytt and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.