Kommentar: Lyckligtvis är vi ganska många

I en krönika i Dagens Nyheter 11/9 skriver Karin Bojs att ”lyckligtvis finns det inte så många i Sverige som hävdar denna ståndpunkt”, och med ”denna ståndpunkt” menar hon ståndpunkten att ”Gud skapade oss fixa och färdiga”. Man förvånas över tonen i Bojs utfall mot skapelsetroende. Vad menar hon med att ”lyckligtvis” är vi inte så många? Är skapelsetroende farliga?

Vad som är ”inte så många” är förstås en subjektiv bedömning, men en undersökning som Sifo gjorde för SVT visade för fem år sedan att 14% av svenskarna trodde på att Gud hade skapat världen, och ytterligare 9% trodde på någon form av intelligent konstruktör bakom livet. ”Inte så många” utgör en förvånansvärt stor del av befolkningen i världens mest sekulariserade land!

Bojs skriver också att ”kreationister kommer säkert att kasta sig över beskrivningen av den nyupptäckta förmänni­skan Australopithecus sediba. … Därför kommer kreationistiska bloggar och hemsidor att misstänkliggöra rönen med diverse fantasifulla konspirationsteorier.” Genesis hemsida skrev om A. sediba redan i januari i år (och ja, vi kommer säkert att ”kasta oss” över frågan igen!). Varför kallar Bojs det för ”fantasifulla konspirationsteorier” när vi redogör för den diskussion som finns om fynden bland forskarna? Och hur kan saklig, vetenskaplig, kritik mot t.ex. dateringsmetoder vara ”fantasifulla konspirationsteorier”?

Lyckligtvis är det många som kan läsa själva. Lyckligtvis är det många som genomskådar den nedsättande tonen som evolutionskritiker ofta bemöts med. Och lyckligtvis kan läsaren själv avgöra mängden ”fantasifulla konspirationsteorier” i vår kommentar till A. sediba!

Share
This entry was posted in Reflektioner and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.